Er zijn veel paardenrassen, maar de meesten hebben zo hun eigen geschiedenis waar ze vandaan komen. Vaak hebben ze al een lange weg over de wereld achter de rug om op hun uiteindelijk bestemming terechte te komen. En als de jaren verstrijken wordt het ook vaak aangenomen dat dat paard daar ook vandaan komt. Zo ook de geschiedenis van het Appaloosa paard.

Historie van de Appaloosa paarden

Tegenwoordig kennen we dit paardenras misschien van races, als je een klein beetje bekend bent met wedden op paardenraces. Het Appaloosa paard is door de overlevering al heel lang bekend. Deze bijzondere gevlekte paarden kwam men al tegen in grotschilderingen van meer dan twintigduizend jaar oud. De vroegere Chinese keizers noemden de paarden “De Hemelse Paarden”. In de achttiende en negentiende eeuw waren de Appaloosa’s zeer geliefd bij de hogere bevolking de zogenaamde aristocratie van Europa. De Spaanse veroveraars van de Nieuwe Wereld namen de Iberische paarden mee. Het is dan ook heel goed mogelijk dat de Appaloosa teruggaat op de Andalusiër. Later namen ook veel andere bewoners van de Nieuwe Wereld de paarden mee uit Europa. Ze waren in Europa uit de mode geraakt.

Appaloosa’s en de indianen

Veel paarden wisten bij aankomst in Amerika te vluchten. De paarden werden gevangen door de indianen van de Nez Percé stam in het noorden van Amerika. Deze indianenstam ontfermde zich over de Appaloosa’s en ging er mee fokken. De Nez Pencé stam stond bekend om hun grote paardenkennis. Ze gingen met de paarden fokken en alleen de beste hengsten werden gebruikt. De wat mindere hengsten werden direct gecastreerd, zodat ze geen nakomelingen meer konden krijgen. Daarna werden ze vaak geruild of verkocht aan andere indianenstammen.

Paulouse

Door de juiste fokmethode van de indianen werd het een sterk, snel en wendbaar paard. De kolonisten noemden het paard aanvankelijk Paulouse naar de rivier Palouse. Het is natuurlijk herkenbaar dat hier de naam Appaloosa uit is ontstaan. De Nez Pencé indianen werden door de kolonisten verdreven naar hun reservaat in Canada. De indianen raakten hierbij hun paarden kwijt. Het ras was 50 jaar erg zeldzaam, tot in 1938 in Amerika de “Appaloosa Horse Club” werd opgericht. Dit was de redding voor het ras. Ook in Nederland zijn er door de jaren heen verschillende Appaloosa-verenigingen opgericht.