Paardenrassen kunnen erg op elkaar lijken, maar blijken dan toch erg verschillend te zijn. De beide rassen vinden hun oorsprong wel in Spanje. Het Appaloosa ras ging naar Noord-Amerika en de Knabstrupper ging een andere weg. De Knabstrupper kennen de meeste mensen wel uit de televisieserie Pippi Langkous die reed ook op een Knabstrupper.

Geschiedenis van de Knabstrupper

Rond het jaar 1800 kocht een Deen een gestippelde Iberische merrie in Spanje. Dit paard kreeg de naam Flaebehoppen, genoemd naar de Deen Flaebe die het paard had gekocht. De Deen ging met het paard fokken en ze kreeg veel gestippelde veulens. Uiteindelijk waren dit de grondlegsters voor het ras dat nu bekend is als de Knabstruppers. In de 19e eeuw werd er met de Knabstruppers alleen nog maar op kleur gefokt. Het resultaat was dat de kwaliteit van het ras behoorlijk achteruit ging. Om dit te verbeteren werd het ras gekruist met verschillende volbloeden. Dit zorgde ervoor dat het ras sterk verbeterde.

Twee types Knabstruppers

Door het fokken zijn er eigenlijk twee soorten Knabstruppers ontstaan. Het wat oudere type Knabstrupper is echt een barok paard, het is wat zwaarder en grover gebouwd. Het wat oudere type heeft een stokmaat tussen de 152 en 158 centimeter. Bij de modernere versie van de Knabstrupper ligt de stokmaat tussen de 157 en de 160 centimeter. Het uiterlijk van de Knabstrupper lijkt wel een beetje op de Appaloosa maar er zijn wel duidelijke verschillen. Het hoofd van de Knabstrupper heeft een opvallende welving bij de keel, de snuit is wat vierkant en het profiel van het hoofd is recht. De manen en de staart van dit ras zijn vaak kort en dun.

Verschillende kleuren en patronen

Bij de Habstrupper kun je vele verschillende kleuren en patronen onderscheiden. De verschillen zijn duidelijk te zien, enkele kleuren en patronen die er mogelijk zijn:

Panterbont/leopard: witte huid met donkere vlekken over het gehele lichaam
Sjabrakbont/blanket: donker met een witte deken over de achterhand en hierop wel of geen vlekken
Sneeuwvlokkenbont/snowflake: donkere huid met lichte vlekken over het gehele lichaam
Few spot: geheel wit met enkele donkere vlekken
Bruin/donkerbruin: de manen en staart zijn zwart
Witgeboren: hebben meestal een roze huid, bruine ogen en enkele donkere vlekken over het lichaam verspreid
Wit met donkere vlekken op onder andere hoofd en de benen
De Knabstrupper heeft gestreepte hoeven

Karakter

De Knabstrupper heeft een gewillig karakter en dus makkelijk in de omgang. Ze zijn ook scherpzinnig en meegaand. Dit ras heeft ook een uitstekend uithoudingsvermogen en daardoor bijzonder geschikt voor het werk. Tegenwoordig wordt dit paard ook veel gebruikt als rij- en menpaard, en is door voornamelijk de stippels ook vaak te zien in circussen.