De Appaloosa is een paardenras wat vooral bekend is om zijn gevlekte vacht. Het paard komt van oorsprong uit Spanje maar is door de ontdekkingstochten naar de nieuwe wereld in Noord-Amerika terecht gekomen. Daar gingen de Nez Percé indianen zich over dit ras ontfermen. De indianenstam ging fokken met deze paarden en wisten een erg sterk ras te fokken. De Appaloosa’s zijn snel, pienter, sterk en wendbaar en dus voor meerdere doeleinden geschikt. Er zijn meerdere rassen die op de Appaloosa’s lijken zoals de Knabstrupper en de Norikers.

Maanblindheid

Maanblindheid is een oogziekte bij paardenrassen. Het is al een hele tijd bekend dat maanblindheid veel vaker voorkomt bij Appaloosa’s dan bij andere paardenrassen. Lange tijd werd er gedacht dat het Leopard complex spotting gen de oorzaak was van de aandoening. Dit gen zorgt ervoor dat de vacht van de Appaloosa paarden de kenmerkende kleuren krijgen.

Wat is maanblindheid?

Maanblindheid is een aandoening aan de iris en het omringende deel van het oog. Deze aandoening is ernstig en komt regelmatig terug. De ziekte is zo ernstig dat er blijvende schade of zelfs blindheid kan optreden. De oorzaak is waarschijnlijk een bacterie genaamd leptospirosen. Dit bacterie kan al wel actief zijn zonder dat het wordt opgemerkt, maar het kan dan al wel schade aanrichten. Alle delen van het oog kunnen hierdoor schade oplopen en elke aanval laat weer wat schade achter. Bij elke aanval moet het paard een goede behandeling krijgen en in een donkere omgeving blijven. Wind kan ook de aanval nog ernstiger maken. Opvallend is dat maanblindheid zich maar voor doet aan één oog. Als je er tijd bij bent kant het oog met goede specialistische behandeling gered worden. Maar het komt ook voor dat het oog operatief verwijderd moet worden.

Maanblindheid bij Appaloosa’s

Volgens een Amerikaanse professor komt maanblindheid bij Appaloosa’s vaker voor. Vaak is het dan ook nog een specifieke soort genaamd de sluipende uveitis. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het een soort auto-immuun ziekte is. Maar er zijn ook aanwijzingen dat er bij de Appaloosa een genetische oorzaak is. Bij onderzoek zijn er drie stukjes DNA gevonden die gelinkt kunnen worden aan het voorkomen van de maanblindheid. Eén marker werd gevonden in het gen dat zorgt voor het vlekkenpatroon bij de Appaloosa’s. De andere markers werden gevonden bij een gen dat verantwoordelijk is voor immuunreacties. Deze ontdekkingen kunnen belangrijk zijn waarom de ziekte vaker voor komt bij het Appaloosa ras.