Er zijn veel paardenrassen die op elkaar lijken. De Appaloosa, Knabstrupper en de Noriker hebben wel uiterlijk veel gemeen. Alle drie rassen hebben als kenmerk dat ze wel een gevlekte vacht kunnen hebben. Maar toch zijn ze erg verschillend en hebben een verschillende afkomst.

De Noriker

De Noriker is een krachtig, robuust en wendbaar koudbloedpaard afkomstig uit Oostenrijk. Ze zijn erg werklustig en de betrouwbaarheid is groot. De Noriker kun je allerlei doeleinden gebruiken. Je kunt het voor de ploeg zetten om het land te bewerken, maar ook is het uitermate geschikt om aangespannen te rijden. Je kunt de Noriker ook gebruiken als rijpaard of voor het dressuur rijden.

Geschiedenis van de Noriker

Het Noriker ras is ontstaan uit de kleine stevige Keltenponies. De Keltenponies werden gekruist met de zware Romeinse hengsten. We praten dan over de jaren 16 voor Christus toen de Romeinen de Alpen over trokken, en het Keltische koninkrijk Norikum veroverden. Dit verklaard ook de naam van dit bijzondere ras. De zwaar gepantserde ridders gebruikten deze paarden voor hun Lange veldtochten. De bisschoppen van Salzburg hebben eeuwenlang hun best gedaan om dit ras zuiver te fokken.

Bloedlijnen van de Norikers

Alle Norikers gaan terug op vijf bloedlijnen, dat zijn:

Vulkaanlijn: De meest voorkomende lijn, zware paarden met adel, en ietwat een lang hoofd, goede hals en bovenlijn.
Nerolijn: Robuuste, elegante, krachtige en vlijtige paarden en een zeer goed gangvermogen
Diamantlijn: Een lichter soort paard, een scherpe hoofdlijn en een levendige oogopslag
Elmarlijn: Is de enige lijn met Andalusisch bloed, vlotte, edele en temperamentvolle paarden. Ze hebben een goed prestatievermogen
Schaunitzlijn: Dit is de kleinste lijn en komt uit de Karnten. Het zijn goede en harde werkpaarden die wel is snel geraakt kunnen zijn.

Wat nog meer opvalt

De Noriker van deze tijd is een goed middelzwaar bergpaard. Het heeft een stokmaat van 1.50-1.60 meter, en een gewicht tussen de 600 en 700 kilo. Wat opvalt is de dubbele manenkam, een sterke voorhand en de weelderige staart. Het hoofd heeft een opmerkzame blik en ze zijn goedmoedig met een levendig temperament. Norikers zijn sociale paarden die werklustig zijn en snel leren. Ze zijn wel eenkennig dus erg gericht op hun eigenaar, nieuwe ruiters worden wel op de proef gesteld. Door hun toch wel eigenzinnige gedrag zijn ze niet geschikt voor de beginners. De Norikers ontwikkelen zich tot sportpaarden die zowel aangespannen als gezadeld gebruikt kunnen worden. Ook zijn ze uitermate geschikt om als werkpaard in de bos- en landbouw te gebruiken.